Ako na "Home page" a podkategóriu "O nás"

Ako na "Home page" a podkategóriu "O nás"
Dizajn stránky už máme hotový. Dokonca ani naprogramovanie samotného webu nebolo také náročné. Viem, čo predávam, aké mám ciele a ako uspokojím potreby zákazníkov. Ako sa teda najlepšie predať? Svoj plán, cieľ a históriu dokážete popísať jedine na "Home page" a v podkategórií "O nás". 

Zostavenie hlavného menu na webe 

Skúste si predstaviť, že ste návštevníkom neznámej webovej stránky. Čo bude vašim cieľom ako prvé? Rýchlo sa na stránke zorientovať, nie len vyhľadať, ale aj nájsť požadované informácie, v čo najkratšom čase. Čím menej položiek v menu máte, tým je web zrozumiteľnejší. Dôležité je ich ale vedieť pomenovať. Nezabúdajte, že kategórie hlavného menu sa dajú vždy modifikovať a že všetky informácie píšete pre klienta a nie pre seba. Čo sa týka home page, tu je to viac menej jasné. Ak si úvodnú stránku pomenujete ako "home", "úvod" alebo "home page", každý bude hneď vedieť, o čo sa jedná. Viac sa zameriavajte na jednotlivé podstránky. Ideálne je nájsť jedno alebo dve slová, ktoré zrozumiteľne vystihujú to, čo návštevník na danej podstránke nájde. 

Zostavte si hlavné menu vždy tak, ako by ním prechádzal návštevník vašej stránky. Zdroj: www.unsplash.com

Zostavte si hlavné menu vždy tak, ako by ním prechádzal návštevník vašej stránky. 

Podstránka "O nás"

Prezentovať sa o sebe, ako firma, ktorá ponúka dáke služby alebo predáva produkty je vždy najťažšie. Však kto má rád otázku, akých 5 vecí maš na sebe rád/a alebo naopak, nemáš rád/a. Vždy, keď narazíte na webovú stránku, kde si nie ste istý, aké služby daná firma ponúka, prečítate si podstránku "O nás". Veľa webových stránok túto časť považuje za nepotrebnú, ale verte či nie, práve tu by ste sa mali kreatívne realizovať. Prezentácia štýlom: "Náš internetový obchod XXX, s.r.o. vám prináša bohatý sortiment…" sú otrepané klišé. Píšte prirodzene, tak ako rozprávate, ako keby ste chceli svoj projekt opísať svojmu najlepšiemu kamarátovi. Vo všetkej počestnosti samozrejme! Je to jedno, koľko z vášho príbehu je realita a koľko len fikcia. Poznáte pojem s názvom storytelling? Text, ktorý sa zakladá na emóciách v ľuďoch pretrváva dlhšie ako len strohý text s výpisom "čo ponúkame". Dajte slovám zmyslový význam ako napr.: "Naša firma sa nachádza v starých častiach hlavného mesta Slovenska, kde z priestorov ešte stále cítiť nádych prešporskej histórie." 

Ako sa (za)predať

Vytvorte si štýl komunikácie, ktorý vás bude sprevádzať nie len na webe, ale aj vo vašich blogoch a na sociálnych sieťach. Samozrejme všetko s prvotnou analýzou a s určením si cieľovej skupiny. Vyhnite sa trápnym frázam ako najlepší, najlacnejší, najmodernejší. Dokonca na všetkých komunikačných kanáloch skúste obmedzovať superlatívy. 

Porovnajte vlastnosť vs. benefit produktu. Čo vám znie lepšie: "MP3 má 16GB pamäť." alebo "Do tejto MP3 so 16GB pamäťou si môžete nahrať až 300 pesničiek.": Nezabúdajte na rozlišovaní vykania a tykania. 

Ak by ste vlastnili reštauráciu, vymyslite príbeh, ktorý bude poznať každý váš hosť. Máte na výber logo, menu, rovnošaty čašníkov a iné. 

Ak máte e-shop, vymyslite mu postavičky, ktoré vás prevedia celým nákupom. Dajte im reálne mená, dokonca im môžete vytvoriť aj osobnosť. 

Spomeniete si na zeleného škriekajúceho, otravného mimozemšťana? A viete aj pomenovať, ku akému e-shopu patrí? Dávajte si ale pozor, niekedy dobrý dizajn, copywriting, môže zatieniť aj samotný produkt alebo značku.