Ako na perfektný instagramový príspevok? Nový prieskum ukázal, čo funguje najlepšie

Tento rok jednoznačne patril Instagramu. Tento mladší brat Facebooku v septembri prekročil hranicu miliardy používateľov. A vôbec to nevyzerá tak, že by sa mal tento nárast spomaľovať alebo zastaviť. Rovnako rýchlym zmenám podliehajú aj funkcie a aktualizácie tejto aplikácie.

Na instagrame sú už všetci – firmy, značky, množstvo influencerov a marketérov, ktorí sa snažia túto sieť využiť naplno. Prieskum, ktorý realizovala spoločnosť Quintly, ukazuje, ako na instagrame dosahovať svoje ciele a ako by mali vyzerať dokonalé instagramové príspevky.

Agentúra Quintly analyzovala viac než 44 000 instagramových profilov a takmer 9 milónov príspevkov z prvého polroka 2018 – od 1.januára do 30. septembra. Z toho vytvorili súhrnnú správu o tom, čo generuje na instagrame najlepšie výsledky a používateľom ukazuje, ako na tejto sociálnej sieti rásť.

V posledných mesiacoch instagram rástol a rástol, a to nielen z pohľadu počtu používateľov, ale aj rastu jednotlivých analyzovaných profilov. Vybrané profily boli rozdelené do šiestich skupín podľa toho, koľko mali sledovateľov. Najvúčší nárast sledovateľov zaznamenali profily, ktoré mali od 1 000 do 10 000 sledovateľov. V priemere sa však nárast sledovateľov všetkých profilov pohyboval od 17 do 33%.

Trendy na instagrame

Čo teda odlišuje dobré príspevky od tých horších? To je presne tá otázka, ktorú si všetci veľmi často kladieme. Či už v prípade fotiek z dovolenky alebo produktových fotiek.

Správa o instagrame priniesla informácie o najväčších trendoch a používateľskom správaní, ktoré dokáže každý ľahko zužitkovať.

Video dosahuje o 21,2% viac interakcií

Žiadne prekvapenie, všakže? Ak hovoríme o interakciách (likeoch a komentároch), video si stále na sociálnych sieťach udržiava pozíciu číslo 1. V porovnaní s obrázkami má video o 21,2% interakcií viac. Ak video porovnáme s carousel príspevkami, má navrch takmer o 19%.

Aj napriek nepochybnému úspechu videa, obrázky a fotografie vedú v zdieľaní. Používatelia instagramu zdieľali až 75,2% fotografií a len 16,4% videí. Aj zdieľané videá však stále vedú v počte interakcií. Viac argumentov v ich prospech azda nepotrebujeme, či?

Najlepšie fungujú príspevky, ktoré majú viac ako 50 znakov

Instagram je založený na vizualite. Aj napriek tomu má viac ako 31% príspevkov popis, ktorý obsahuje viac ako 300 znakov. Len 1,1% nemá žiadny popis a 8,8% sa zmestí do menej ako 50 znakov. Výsledok je teda niekde uprostred. V grafe vidíte, koľko percent skúmaných príspevkov malo prislúchajúci počet znakov.

Žiaľ, väčšina to opäť robí nesprávne. Najviac interakcií totiž majú popisy, ktoré majú menej ako 50 znakov. Na vrchole sú príspevky do 50 znakov, hneď za nimi príspevky bez popisu. Vyzerá to tak, že ľuďom na instagrame sa naozaj nechce čítať. Robte teda vaše popisy kratšie a dosahujte lepšie výsledky.

Cez víkend sa publikuje o 22% menej príspevkov

Ak sa pozrieme na výsledky, vyzerá to tak, že cez víkend sme príliš leniví na to, aby sme pridávali na instagram nové príspevky. O to aktívnejší sme však v ich likeovaní a komentovaní. Menej ako 22% zo všetkých príspevkov bolo publikovaných cez víkend. Na druhej strane, práve víkendové príspevky získavajú najviac reakcií. Príspevok, ktorý bol vytvorený v sobotu alebo v nedeľu, dosiahol o 22,3% viac interakcií.

Mali by ste popremýšľať nad uverejňovaním príspevkov aj cez víkendy. Nemuste súťažiť s množstvom cudzích príspevkov a vaši sledovatelia majú viac voľného času, počas ktorého môžu vašim príspevkom rozdávať srdiečka.

Nepotrebujete množstvo hashtagov

Instagram by bez hashtagov ani neexistoval, či? Sú neodmysliteľnou súčasťou tejto sociálnej siete a vďaka ním sú príspevky používateľov viditeľnejšie, alebo môžu vyhľadávať príspevky presne podľa svojich záujmov. Otázka však znie: Aký počet hashtagov je ideálny? Ak použijete zásadu „čím viac, tým lepšie“, pravdepodobne nebude fungovať. Z prieskumu totiž vyplýva presný opak.

Najviac sa vyskytovali príspevky s 1 – 3 hashtagmi (36,2%), hneď za nimi príspevky bez hashtagov (28,9%). Len 13% zo všetkých príspevkov malo viac ako 10 hashtagov. Najväčšie interakcie dosahovali práve príspevky, ktoré mali 1 – 3 hashtagy. Väčšina analyzovaných profilov to teda robila správne.

Emotikony, do toho

Ťažko sa tomu verí, no až 54,9% profilov nevyužíva v popise príspevkov emotikony. Prieskum však ukázal, že emotikony dokážu oveľa viac ako len vizuálne oživiť popis.

Väčšina profilov zaznamenala lepšie výsledky, ak pridala aspoň jedného emotikona. Najlepšie výsledky dosiahli dokonca také príspevky, ktoré použili viac ako 10 emotikonov. Hneď za nimi skončili príspevky s 1 – 3 emotikonmi. Neskrývajte vaše emócie a pridajte aspoň jedného 😊.

Podľa facebooku sa najviac používajú tieto 😂😍🎂️ 

A najmenej zase tieto 🤽‍♂️🕴1️🤹‍♀️🐭  

V skratke by sme sa mali pri tvorbe instagramových príspevkov držať týchto rád:

  • Nebojte sa pridávať video obsah
  • Snažte sa v popise neprekročiť 50 znakov
  • Skúste uverejňovať príspevky aj cez víkendy
  • Nepoužívajte zbytočne veľa hashtagov
  • Nezabúdajte na emotikony

Zdroj: Zoomsphere