Prečo máme tak veľmi radi zvláštne čísla?

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo sa v marketingu, kamenných predajniach a e-shopoch nachádza tak veľa podivných čísiel? Ak ste si doteraz mysleli, že magickými číslami sú 7 a 13. V marketingu je to číslo 9.

Marketing

Poštovné zadarmo pri objednávke nad 20 eur. To znie super. Počkať, ale ja som si objednal len za 19,99. Musím ešte niečo dokúpiť, aby som mal poštovné zadarmo.

Vidíte tú fintičku? Zákazníkom sa páčia všetky možné zľavy a darčeky zadarmo. Často sú ochotní aj navýšiť cenu svojho nákupu. Takýto systém vám síce môže pomôcť navýšiť predaj, oveľa férovejšie však je ponúknuť vášmu zákazníkovi kvalitný produkt za primeranú cenu.

Psychológia

9 je magické číslo. Na univerzite v americkom Chicagu realizovali experiment zameraný na predaj dámskeho oblečenia. Dopyt po konkrétnom kúsku oblečenia sa zvýšil až o tretinu, keď jeho cenu navýšili z 34 dolárov na 39 dolárov. Neuveriteľné. Rolu tu jednoznačne nezohralo navýšenie ceny, ale práve magická deviatka. Keď totiž ten istý kus oblečenia precenili na 44 dolárov, predaj sa nenavýšil ani o percento.

A ani 19,99 nemusí byť vždy 19,99. Záleží totiž aj na grafickom zobrazení. Ak centy napíšete malými písmenami, ľahšie sa ľudskému oku stratia. Spravme si malý test. Ktorá z týchto cien na vás pôsobí ako najnižšia?

Pri nakupovaní človek často stráca racionálny úsudok a siaha po veciach, ktoré vlastne vôbec nepotrebuje. Tieto dva príklady ukazujú, že psychológia a marketing vlastne od seba nemajú vôbec ďaleko.