Vypnime notifikácie z aplikácií

Vypnime notifikácie z aplikácií
Počas nášho dňa je typické, že dostaneme približne 30 notifikácií o najnovších správach dňa, za ktorými nasledujú správy z Messenger-u, WhatsApp-u alebo iných sociálnych sietí . Telefón pípa, aby oznámil, že má niekto z našich známych narodeniny, že máme meeting a informácie prichádzajú aj z rôznych nainštalovaných osobných aplikácií.

Nie sme len obyčajná metrická sústava

Upozornenia neboli vždy tak spamové. V minulosti sme boli notifikovaní iba správami, ktoré boli relevantné a užitočné. Aplikácia mi oznámila, kedy malo pršať alebo kedy mal začať môj najobľúbenejší zápas. Tieto informácie som si sama navolila a dokázala som im venovať plnú pozornosť. Ale časom sa pravidlá zmenili a všetko sa obrátilo opačným smerom. Spoločnosti sa začali fixovať na aktivity užívateľov a postupom času sa z ľudí stali len čísla na dashboard-e.

Povoliť notifikácie iba z relevantných zdrojov.

Spamovanie

Firmám treba neustále pripomínať, že sme viac ako len čísla. Sme skutoční ľudia s rušným životom. Nepotrebujeme aplikáciu používať každý deň, aby sme ju dokázali plnohodnotne využiť. Takže nie je potrebné, aby sme boli ustavične spamovaní.

A keď sme už pri číslach, tak aké percento používateľov sa podľa vás vráti späť do aplikácie tri dni po jej stiahnutí? Je to až 90%, 60%, či iba zanedbateľných 30% ľudí? Mobilná spoločnosť Quettra, ktorá sa zameriava na používateľnosť mobilných aplikácií za účelom speňaženia udáva, že aplikácie pre Android strácajú v prvých troch dňoch 80% svojich aktívnych používateľov a za mesiac až 90% užívateľov!

Android app strácajú 80% svojich užívateľov v prvých troch dňoch.
Android app strácajú 80% svojich užívateľov v prvých troch dňoch.

Zrušiť notifikácie nie je také jednoduché ako sa zdá

Každé irelevantné upozornenie , ktoré firma posiela, postupne poškodzuje jej brand. Naozaj chcete byť spoločnosťou, ktorá spamuje svojich užívateľov, len aby získala viacej videní alebo interakcií?  Občas je komplikované odstrániť notifikácie zo svojho mobilného zariadenia. Z pravidelných newslettroch sa vieme odhlásiť jednoduchým spôsobom. Stačí sa prekliknúť niekde to footru emailu. Možnosť odhlásiť sa z newslettra definuje aj právna norma  Controlling the Assault of Non-Solicited Pornography and Marketing Act (CAN-SPAM Act of 2003) z roku 2003. Ale pokiaľ ide o aplikácie, neexistuje žiadny zákon, ktorý by umožnil jednoduché zrušenie upozornení.

Zdroj: 
www.uxdesign.cc
www.amplitude.com
Zdroj foto:  www.pexels.com