Aké sú typy webových stránok?

Aké sú typy webových stránok?
Webové stránky majú mnoho funkcií a môžu byť použíté v rôznych variáciách. Môže to byť osobná web stránka, komerčná stránka pre spoločnosti alebo e-shop. Webové stránky sa zvyčajne venujú konkrétnej téme alebo účelu, od zábavy cez poskytovanie informácií alebo vzdelávania. Aké sú základné typy webových stránok?

Webové stránky sa delia na statické weby a dynamické weby 

Na statickej webovej stránke sa nevytvára žiadna interakcia, je to iba zobrazenie obsahu a častí inzertných priestorov. 

Dynamická webová stránka vyzerá trochu inak. Na nej už publikum komunikuje, napr. vypisovaním formulárov, registrácie, preklikávaním sa do iných častí, podstránok webu. 

Teraz si predstavíme niekoľko príkladov dynamických webových stránok. 

Webová stránka na zdieľanie fotografií

Existujú webové stránky ako napr. www.flickr.com, kde si ľudia vedia zadarmo medzi sebou zdieľať fotografie. Za niekoľko minút si dokážete vytvoriť vlastnú knižnicu, kde sharujete svoju polohu a verejne alebo súkromne prezentujete svoje fotografie medzi kamarátmi, rodinou alebo akoukoľvek inou skupinou. 

Webové stránky zamerané na blogovanie

Ľudia zobrali slovné spojenie webové denníky a jednoducho ich skrátili na blog - online denníky, časopisy, úvodníky. Popularita blogov sa pomaly rozrástla po celom Slovensku. Človek sa už považuje za zastaraného, pokiaľ nemá svoj blog. Kreatívec sa považuje za neznámeho, pokiaľ niekde nemá uverejnené svoje portfólio projektov. Vlastník blogu sa môže denne prihlásiť a prispievať článkami o svojej práci, svojom živote a nechať si svoje myšlienky čítať svetom. 

Určite poznáte WordPress, softwér, ktorý dokáže ovládať skoro každý. Je zadarmo a na internete si dokáže nájsť množstvo tutoriálov, ako si svoj blog prispôsobiť podľa seba s množstvom voľne dostupných stiahnuteľných pluginov, tém a hlavne je optimalizovaný na SEO. Pre začiatok budete potrebovať kúpiť svoju domému, zaregistrovať ju na príslušnom hostingu a WordPress šablónu. Vo väčšine prípadov vo WordPresse píšete ako do Wordu, občas sa stretnete s jednoduchým HTML. 

Najjednoduchsie vytváranie webových stránok vo WordPresse.
Najjednoduchsie vytváranie webových stránok vo WordPresse. 

Informačné webové stránky

Niektoré webové stránky slúžia na informovanie ľudí o politike, ekonomike, šoubiznise. Občas sú takéto webové stránky zložitejšie, preto potrebujú vlastné, špecializované CMS

CMS alebo Content Management System sú informačné systémy, ktoré sú vytvorené na mieru a napomáhajú biznisu rásť. Tento systém býva zložitejší a niekedy je potrebné vedieť aj základy HTML alebo mať šikovného programátora po ruke. 

CMS systémy na tvorbu webov na mieru.
CMS systémy na tvorbu webov na mieru.

E-commerce webové stránky 

V dnešnej dobe už dokážete cez internet nakupovať skoro všetko. Ale nemusíte byť veľkí ako Amazon, aby ste dokázali svoje produkty predať. Existuje veľa malých a stredných podnikov, ktoré svoje výrobky predávajú online. 

Najjednoduchší systém na tvorbu e-shopov je PrestaShop, cez ktorý si jednoducho dokážete spravovať svoje produkty, objednávky a faktúry. 

PrestaShop, systém na tvorbu e-shopov
PrestaShop, systém na tvorbu e-shopov 

Ak je e-shop komplikovanejší, vytvára sa špecializované CMS, ktoré je taktiež vytvorené na mieru.

Zdroj:  www.quora.com