Keď copywritera trápia čísla

Keď copywritera trápia čísla.
Väčšina copywriterov sa rozhodla písať, pretože vždy viac vynikala na hodinách slovenčiny, ako v matematike, fyzike alebo chémii. Aj napriek tomu, že ich to zavialo k písaniu, často sa v textoch musia popasovať aj s číslami. Aj keď nejde o žiadne náročné rovnice, správne písanie čísloviek a slov, ktoré s nimi súvisia, vie dať niekedy poriadne zabrať.

Raz a krát

Koľko ráz som ti hovorila, že slovo koľkokrát sa píše spolu? Áno, presne takto to má vyzerať. Slovo krát sa samostatne píše iba v prepise matematických príkladov. Je teda úplne v poriadku, ak napíšete 3 krát 3 sa rovná 12. No dobre, v poriadku to úplne nie je, pretože 3 krát 3 sa rovná 9. Čo sa však gramatiky týka, v tomto prípade stojí slovo krát samostatne. Vo všetkých ostatných prípadoch sa píše krát spolu so slovom, ktoré k nemu patrí. 

V praxi to vyzerá nasledovne:

Prvýkrát som šiel do školy, keď som mal šesť.

V tej reštaurácii som bol už päťkrát.

Už šiestykrát som sa na ňu pozrel a ona nič.

Ak sa namiesto slova krát rozhodnete použiť slovo raz, pravidlá sa líšia. Slovo raz sa píše oddelene – piaty raz, druhý raz, dvanásty raz, päť ráz.

Dajte si však pozor na slovo tentoraz. Nepatrí totiž medzi číslovky, ale medzi príslovky.

Vyššie čísla

Pomaly sa presúvame k vyšším číslam a aj náročnejším gramatickým pravidlám. Ak sa niekto zúčastní pretekov a skončí na 200. mieste, koľký v poradí skončil? Dvestý alebo dvojstý? Ak ste odpovedali dvojstý, máte pravdu. Slovo dvestý totiž vôbec neexistuje. Platí to tiež pri ostatných vysokých radových číslovkách – trojstý, dvojtisíci, štvormiliónty.

V praxi to vyzerá nasledovne:

Naša škola tento rok oslávila dvojsté výročie.

V polmaratóne skončil dvojtisíci v poradí.

Každý miliónty výrobok má poruchu.

Money, money, money

Peniaze s číslami jednoznačne súvisia. Preto si poďme trochu posvietiť na našu menu. Eurami na Slovensku platíme už takmer desať rokov. Aj napriek tomu sme si na ne ešte stále celkom nezvykli, a to najmä pri písaní. V copytextoch, ale aj v bežnej komunikácii, som sa už stretla s rôznymi jeho podobami – dve euro, päť euro, sedem euro. Neraz dokonca vídam slovo euro napísané veľkým začiatočným písmenom.

Pozrime sa najprv na teóriu – slovo euro je podstatné meno stredného rodu. Je zakončené na samohlásku o, skloňuje sa teda podľa vzoru mesto (mesto, eura, euru, euro, o eure, s eurom, eurá, eur, eurám, eurá, o eurách, s eurami). Je to všeobecné podstatné meno, a tak na jeho začiatok patrí malé písmeno.

V praxi to vyzerá nasledovne:

Vedel by si mi týchto päť eur vymeniť za desať?

V peňaženke mám posledné dve eurá.

Za tri eurá kúpiš na Orave dve pivá a tresku.

V písomnom prejave sa treba vyvarovať aj skratke EUR a značke €. Tie sa totiž používajú najmä v bankovom styku.