Týmito zmenami si Instagram (pravdepodobne) prejde v roku 2019

Zamýšľate sa niekedy nad tým, kam smeruje Instagram a ako bude v budúcnosti vyzerať? Ľudia z kruhov influencerov, instagramových expertov a stratégov predstavili 5 predpovedí o tom, ako bude jedna z najpopulárnejších sociálnych sietí vyzerať v roku 2019.

1.     1.  Instagram bude veľa investovať do IGTV

IGTV je prvá samostatná video platforma, ktorú Instagram spustil. A nebolo to až tak dávno, len v júni minulého roka. Niekde sa však stala chyba a firmy ju aj napriek jej veľkému potenciálu pre svoj biznis veľmi nepoužívajú. V roku 2019 by sa to však malo rázne zmeniť. Experti predpokladajú, že Instagram bude do tohto pomerne nového kanála investovať omnoho viac. K jeho väčšej popularite chcú dopomôcť pridaním nových funkcií a výhod.

Pamätáte si ešte, keď instastories boli len chabým pokusom a slabým odvarom v porovnaní so stories na Snapchate? A pozrite dnes. Nad IGTV rozhodne ešte netreba lámať palicu.

Elise Darma, digitálna nomádka a expertka na Instagram, ktorá má takmer 80 000 sledovateľov, predpokladá, že IGTV pôjde v šľapajách YouTube: „Myslím si, že Instagram zavedie vyhľadávanie, cez ktoré budú môcť používatelia nájsť videá pomocou kľúčových slov, ktoré budú v názve alebo v popise videa.“

2.     2.  Štatistiky na Instagrame budú oveľa podrobnejšie

Sledovanie výsledkov a meranie štatistík bolo, je a vždy bude dôležité. Instagram sa však čím ďalej tým viac zameriava na biznisy, ktoré potrebujú rásť. A to sa nezaobíde bez podrobnejších štatistík.

Na túto predpoveď reaguje aj manažér Marly Kos: „Čo sa týka analytiky na Instagrame, v tomto roku určite môžeme očakávať komplexnejšie informácie o zákazníckom správaní. To pomôže firmám lepšie dosiahnuť marketingové ciele. Jednoznačne to pomôže malým, ale aj veľkým biznisom.“

3.      3. Instagram stories budú interaktívnejšie

Instagramové stories zaznamenali v roku 2018 mimoriadny úspech. Populárne boli aj všetky ich funkcie – nové typy písma, gify, nálepky či ankety.

A aké budú stories v roku 2019? Podľa názoru expertov omnoho interaktívnejšie.

Podľa Jessicy Guzik, riaditeľky sekcie sociálnych médií v spoločnosti Oberlo, by zmeny mohli vyzerať nasledovne: „Očakávame nové funkcie, ktoré zvýšia interaktivitu. Predpokladám, že to budú otázky s možnosťou výberu z viacerých možností, alebo možnosť komentovať stories verejne.“

4.      4. Prirodzenosť bude dôležitejšia než kedykoľvek pred tým

Čím viac ľudia využívajú Instagram na vyhľadávanie firiem a produktov, tým dôležitejšie je prispôsobiť profil tak, aby mu pribúdali sledovatelia, aby vďaka nemu predávali a zvyšovali povedomie o spoločnosti. Dosiahnuť tieto ciele vôbec nemusí byť také náročné, ako by sa mohlo zdať. Základom je, aby váš profil dobre vyzeral, pekne spolu ladil a evokoval u sledovateľov pozitívny estetický zážitok.

V roku 2018 bolo veľkým trendom plánovať jednotlivé príspevky veľmi premyslene. Dôležité bolo, aby boli posty zaujímavé nielen každý zvlášť, ale aby spolu tvorili aj dokonalú symbiózu. Experti sa však zhodujú na tom, že tento trend bude v roku 2019 na ústupe. Perfektne vyšperkované príspevky a zladené profily by mali nahradiť príspevky, ktoré budú autentické a budú pôsobiť mimoriadne prirodzene.

Sophie Gray, influencerka, ktorá má viac ako 330 000 sledovateľov, by chcela, aby obsah na Instagrame viac odrážal realitu: „Podľa môjho názoru spravia používatelia Instagramu krok späť a z dokonale vyšperkovaných profilov sa stanú také, ktoré budú ukazovať skutočný život bez pozlátka. Prostredníctvom dokonale vyzerajúceho profilu, a teda aj života, sa influenceri nevedia svojim sledovateľom ľahko priblížiť. Sledovatelia sa s nimi a ich životom nevedia stotožniť, a tak sa tieto dve skupiny od seba vzďaľujú.“

5.      5. Influencer marketing bude viac personalizovaný

Komunikácia so zákazníkom, ktorá prebieha prostredníctvom influencerov, je veľmi efektívna. Sledovatelia totiž k obľúbenému influencerovi často vzhliadajú a reklama je z jeho úst dôveryhodnejšia. Stále viac možností budú mať influenceri s menším počtom sledovateľov. Prieskumy totiž ukazujú, že spolupráca s influencermi, ktorí majú svoj profil užšie špecifikovaný a sú zameraní najmä na jednu oblasť, je veľmi efektívna. Influenceri so stovkami tisíc followerov, ktorých sledujú používatelia rôzneho veku a s rôznymi záujmami, to majú pri nastavovaní vhodnej kampane omnoho náročnejšie a často sa reklama môže minúť účinku. 

Ak ešte nesledujete Odyzeo na instagrame, to je vec, ktorú by ste mali v roku 2019 zmeniť vy :).

Zdroj: Later.com