6 grafických nástrojov pre copywritera

6 grafických nástrojov pre copywritera
Bez ohľadu na to do akej veľkej miery budeme na projekte pracovať, nie je potrebné, aby sme vyzerali ako amatéri. Vo väčšine pracovných pozícií ako copywriter, social media manager, dokonca projektový manažér musia ľudia vedieť pracovať aj s grafikou, aby s malými taskami nezaťažovali dizajnérov. Preto si prezradíme nástroje, ktoré nám pri tvorbe vlastného vizuálu pomôžu.

Canva: nástroj na vytváranie postov na sociálne média

Mojim najobľúbenejším nástrojom, v ktorom vytváram inforgrafiky na sociálne média je Canva. Pri prvom používaní sa jednoducho zaregistrujete, napr. cez váš FB profil a ihneď ju môžete používať. Dá sa otvoriť cez webový prehliadač, ale dostupná je aj aplikácia. Jej výhodou je, že vám ponúka už vopred predvolený formát na posty na rôzne sociálne siete, layout na prezentácie, plagáty, certifikáty a i. Dávajte však pozor pri písaní textu do svojej grafiky. Veľa typov fontu nepodporuje slovenský jazyk.

Canva si vždy ukladá všetku vašu vytvorenú grafiku. Finálnu verziu si viete ihneď uložiť do počítača, ale aj zdieľať na sociálnych sieťach. Základná verzia Canvy je bezplatná, platené sú iba niektoré ikony, ilustrácie alebo iné elementy.   

Canva
Canva

Recite: nástroj na vytváranie cenovej ponuky, upozornení, pozvánok

Recite umožňuje rýchlo vytvárať a zdieľať cenovú ponuku alebo rôzne iné textové oznámenia. Tento nástroj si viete však otvoriť iba vo svojom webovom prehliadači. Stačí zadať text a ona vám sama vygeneruje oznam do niekoľkých vopred pripravených šablón.

Recite
Recite

Over: najlepší nástroj na vytváranie grafiky v mobilnom telefóne

Nech sa nachádzate kdekoľvek s aplikáciou Over môžete navrhnúť hocičo, čo práve potrebujete. Pri jej používaní môžete využiť množstvo vopred pripravených šablón, grafiky a písma, ktoré dokážu prekrývať a upravovať textové a dizajnérske fotografie. Avšak táto aplikácia je dostupná iba pre iOS zariadenia.

Over
Over

Beam: tvorba grafov nikdy nebola ľahšia

Beam je bezplatný online tvorca grafov, v ktorom si nemusíte vytvárať ani vlastný účet. Stačia vám iba čísla, ktoré chcete aby boli v grafe zobrazené. Beam vám umožňuje vybrať si z niekoľkých rôznych typov grafov a farebných paliet. Dáta môžete editovať v tabuľke, podobne ako v PowerPoint-e. Po uložení svojich výsledkov zadáte email, kde vám finálny graf príde.

Beam
Beam

Icons for everything: keď už slová nestačia, je potrebná ikona

Potrebujete svoju grafiku oživiť, alebo vyjadriť situáciu, predmet inak ako slovom? Vo svojom webovom prehliadači si môžete stiahnuť ikony rôznych predmetov, no bezplatná verzia ich ponúka iba v čiernom prevedení.

Icons for everything
Icons for everything

What Font: píšem, píšem, píšem...

Ale aký font vlastne používam? Veľa pekných fontov nemá podporovanú slovenskú jazykovú verziu a potom písmená ako č, ž, ť vyzerajú akoby k celým textom vôbec nesúviseli. Aplikácia vám umožňuje umiestniť kurzor myši pod akékoľvek písmo na webovej stránke a automaticky vám vytiahne jeho názov z HTML kódu. Môžete ho pridať ako rozšírenie do prehliadača Chrome a Safari a taktiež je dostupný pre mobilné zariadenia.

What Font
What Font

 Zdroj: www.socialmediatoday.com