Kúpil som si doménu, čo ďalej? Webhosting alebo VPS?

Kúpil som si doménu, čo ďalej Webhosting alebo VPS
Začínaš s programovaním alebo si chceš spraviť svoju prvú webstránku? Skôr či neskôr ju budeš chcieť spustiť aj inde, ako na localhoste alebo bezplatnom hostingu, a to na svojej vlastnej doméne.

Spoiler Alert

Tento článok je určený pre začiatočníkov v oblasti webu, pre skúsených sysadminov alebo developerov to bude zrejme strata času.

Kto by mal obsluhovať tvoj web? www.reddit.com

Kto by mal obsluhovať tvoj web? Zdroj: www.reddit.com

Výlet do (ne)dávnej histórie

Každý z nás, kto sa začal motať okolo internetových stránok a  náhodou ešte nevedel dobre po anglicky, hľadal informácie ako vedel. V čase, keď vládol web jakpsatweb.cz alebo w3c validator ste si mohli zriadiť prvý web na rôznych free hostingových službách, spravidla ako svoju subdoménu s ich reklamou. 

Moment osvietenia

Po čase ako človek dospieva (vekom alebo profesne), príde moment, kedy ho napadne kúpiť doménu. Zvládnuť to už dnes nerobí problém hádam nikomu, kto sa dokáže prihlásiť na Facebook. Snáď len ak sa bojíš používať online platby. Úprimne, netuším či sa dá doména niekde kúpiť ako to bolo v dobe kešu.

Mám doménu

Gratulujem! Doména je však len polovica úspechu pre vystavenie svojho diela na sieť. Každý web (developeri teraz ma prosím neberte doslovne) potrebuje svoje miesto, kde môžeš nahrať svoje zdrojové súbory alebo fotky. Na to potrebuješ, ako je v titulku článku spomenuté, webhosting alebo virtuálny privátny server.

Webhosting

Najľahšou cestou k prvému a nielen prvému webu je zaobstarať si webhosting. Je to služba, ktorá sa kompletne stará o využitie tvojej domény. To v skratke znamená, že ako základ máš k dispozícií „všetko“, čo potrebuješ k rozbehnutiu webu Napríklad nainštalovať si WordPress, vytvoriť databázu alebo si zriadiť e-mailovú schránku. Drvivá väčšina webhostingových spoločností ponúka podporu pre rôzne verzie PHP jazyka. Webový server je spravidla Apache a podpora HTML, CSS a JavaScriptu (nemýliť si s podporou NodeJS) je automatická, nakoľko tieto tri jazyky nie sú nijak spracovávané serverom.

A čo si ty predstavíš pod slovom Apache? www.pixabay.com

A čo si ty predstavíš pod slovom Apache? www.pixabay.com

Virtuálny privátny server

Známy skôr pod skratkou VPS je pre väčšinu developerov až druhým krokom pri voľbe poskytovateľa pre hostovanie svojich stránok. Hlavným rozdielom je, že máš k dispozícii „vlastný“ server na internete, kde sa musíš vedieť postarať o inštaláciu všetkých komponentov, ktoré budeš pri svojom webe alebo projekte potrebovať. Ak by si si napríklad na VPS chcel/a nainštalovať WordPress, budeš okrem neho samotného potrebovať webový server (Nginx alebo Apache), vhodnú verziu PHP a jeho prepojenie s webovým serverom a databázový server, napríklad MariaDB. Pokiaľ si u niektorého providera nepredplatíš  správu e-mailov, tak budeš potrebovať aj vlastný mail server. Osobne by som spravovať vlastný mail server neodporúčal nikomu, kto má málo času alebo skillov. na druhej strane výhodou VPS je možnosť, nainštalovať si podporu pre ktorýkoľvek jazyk, v ktorom by si chcel/a programovať. Takže ak ťa zaujal NodeJS alebo napríklad Ruby, môže to byť pre teba správna voľba.

Pri VPS je dobré ovládať aj linuxovú konzolu
Pri VPS je dobré ovládať aj linuxovú konzolu. Zdroj: pexels.com

Security

Bezpečnosť by mala byť pri tvojej voľbe takisto dôležitým kritériom. Kým v prípade webhostingu je všetka serverová starosť na pleciach poskytovateľa, v prípade VPS sa o bezpečnostné aktualizácie a správne konfigurácie služieb staráš iba ty. Neznamená to, že webhostingy sú neprelomiteľné. Z času na čas sa aj tam niekomu podarí niečo zle nastaviť. V každom prípade, prvé na rane budú práve tvoje skripty v rámci webu. Pri nich si musíš dávať pozor na všetky potencionálne riziká. Dnes je už štandardom používanie SSL certifikátu (URL začína na https://) takmer na každom webe a onedlho už na všetkých. Webhostingové spoločnosti takúto možnosť ponúkajú, či už s použitím vlastného (rozumej tvojho zakúpeného) certifikátu, alebo jeho bezplatnej (rovnako bezpečnej) alternatívy od certifikačnej autority Let's Encrypt. Nainštalovať si tento bezplatný certifikát ľahko zvládneš aj na svojom webovom serveri.

Pri využívaní VPS je celá bezpečnosť iba na tebe. Zdroj: www.devhumor.com

Pri využívaní VPS je celá bezpečnosť iba na tebe. Zdroj: www.devhumor.com 

Cena

Pokiaľ ešte nevieš, ako to je pri cenovom porovnaní oboch možností, ľahká odpoveď neexistuje. Tie najjednoduchšie verzie webhostingu, ale aj VPS sa pohybujú už na úrovni ± 1€ mesačne (aj v rámci poskytovateľov na Slovensku), čo je porovnateľná suma, akú platíš za doménu. Následne to už len rastie v závislosti, koľko priestoru (aký veľký „HDD/SSD“), operačnej pamäte alebo procesorov potrebuješ. V prípade webhostingu, pred niekoľkými rokmi, pribudla možnosť zdieľať jeden webhosting medzi viacero domén, čo bola dovtedy výhoda VPS. Ak máš vo svojej správe viacero domén s neveľkým obsahom, môžeš zohľadniť aj takúto možnosť pri výbere.

Pre túto chvíľu to bude všetko, čo potrebuješ vedieť. Ďakujem za pozornosť a prajem správny výber pri tejto voľbe, hlavne nech nie je posledný.

Keep coding