Kľúčové slová sú už minulosťou

Kľúčové slová sú už minulosťou
V začiatkoch digitálneho marketingu dobré SEO znamenalo optimalizovať text hlavne na kľúčové slová. V snahe zaradiť sa medzi najvyššie priečky vo výsledkoch vyhľadávania, SEO odborníci optimalizovali svoje texty a webové stránky s kľúčovými slovami, veľakrát bez akéhokoľvek kontextu. Ale časy v digitálnom svete sa menia.

Vyhýbajte sa "Keyword Stuffing"

Kľúčové slová sú základnou súčasťou online marketingu a SEO. Sú to frázy, výrazy, jedno slovo, ktoré vaše cieľové publikum aktívne hľadá vo vyhľadávačoch. Spoločnosť Google začala v dnešných dňoch apelovať na webové stránky, aby si ich prečistili od kľúčových slov. Opisuje to ako manipuláciu načítavania webovej stránky s hodnotením vo výsledkoch vyhľadávania v Google. Takzvané "Keyword Stuffing" nastane vtedy, ak značka naplní svoju webovú stránku kľúčovými slovami, teda tými istými frázami v každej druhej vete, takže content v konečnom dôsledku nedáva ani zmysel. Ďalším spôsobom je schovávanie kľúčových slov. Značka ich môže umiestniť na spodok stránky, do ľavej alebo pravej časti webu alebo ich dokonca môže dať rovnakou farbou ako je pozadie stránky a tým ich užívateľ neprečíta. 

Pri preplnených textoch s kľúčovými slovami, nastane tzv.
Pri preplnených textoch s kľúčovými slovami, nastane tzv. "Keyword Stuffing". Zdroj: www.pxhere.com

Google už viac nechce byť "robotom"

Ak je vaša stránka “Keyword Stuffing”, je možné, že sa po nejakom čase dostane na najvyššie miesta vo vyhľadávaní. Rovnako je ale veľká šanca, že by ste si mohli úplne zničiť váš doterajší rainting. Spoločnosť Google zdôraznila, že začala hodnotiť kvalitu obsahu nad množstvom kľúčových slov, ktoré sú použité. Dokonca sa snaží o to, aby sa ich vyhľadávací nástroj stal intuitívnejším a inteligentnejším, takže chce pre užívateľov vytvoriť čo najväčší používateľský zážitok. Google kľúčové slová začal vnímať ako spam a ak je hustota kľúčových slov na stránke vyššia ako 5% potom by ste mohli byť ohrození aj penalizáciou. Učí sa chápať a interpretovať ľudský jazyk, a preto by sme mali písať naše texty prirodzenejšie. Samozrejme na slovenskom online trhu je pravdepodobnosť penalizácie viac než mizivá, ale svoju logiku to má. Nikto presne nevie, ako to v spoločnosti Google naozaj funguje, vieme len, že sa ustavične mení a každoročne robí zhruba 500 - 600 zmien.  

Google webu zvyšuje zobrazenie vo vyhľadávaní s ohľadom na užívateľa. www.pxhere.com
Google webu zvyšuje zobrazenie vo vyhľadávaní s ohľadom na užívateľa. www.pxhere.com

Používajte synonymá

Výskum od spoločnosti Ahrefs preukázal, že takmer 75% stránok, ktoré sú zaradené medzi top 10 od spoločnosti Google, nemajú v ich obsahu jedinú zmienku o presnom kľúčovom slove. V skutočnosti to nie je nič nové, že používanie synoným ovplyvňuje 70% používateľských vyhľadávaní, vo viac ako 100 jazykoch, ktoré spoločnosť Google podporuje. 

Zdroj:  www.mediaonemarketing.com
www.elephate.com