Prenasledujúca natívna reklama

Natívna reklama je reklama, ktorá vyzerá ako redakčný obsah. Môže sa objavovať na blogu značky, Facebooku alebo v newslettroch. Natívna reklama je vždy platené a splýva s prostredím, v ktorom sa objavuje.

Natívna reklama sa zobrazuje vždy tam, kde by ste to prakticky nečakali. Ignoruje tradičné formáty a niekedy ani nezapadá do obsahu, ktorý na internete práve čítate. Natívna reklama sa vždy prispôsobí webovým stránkam a tým je pravdepodobnejšie, že zákazník na reklamu klikne. 

Takže, čo najčastejšie vo svojom webovom prehliadači vidíte a ani si neuvedomíte, že je to reklama? 

In feed reklama ako natívna reklama 

In feed reklama je zakomponovaná priamo do autorského článku. Môže ísť o článok, video alebo  o sponzorovaný post na sociálnych sieťach. Na jednotlivú reklamu púta priamo vo svojom texte a prelinkom z kľúčových slov vás odkazuje na platený obsah. Tu nastáva tenká hranica medzi natívnou reklamou a PR článkom, ktorá nie je až tak špecifikovaná. Môžeme povedať, že PR článok sa nesie v určitej logickej štruktúre so záujmom o danú problematiku s cieľom čitateľa edukovať, nie len o produkte informovať. 

Bannerová reklama ako natívna reklama

Bannerová reklama sa zadáva buď priamo cez web stránku, kde je vyznačené miesto na inzerciu alebo cez AdWords, čiže Google reklama v obsahovej sieti. Natívna reklama v obsahovej sieti sa zobrazuje na viac než dvoch miliónoch webových stránkach a vo vyše 650 000 aplikáciách. Prispôsobuje, resp. vytvára sa na základe remarketingu, kľúčových slov a zacielenia na publikum napr. podľa demografických údajoch. 

Bannerová reklama na webovej stránke. Zdroj: www.vedome.org
Bannerová reklama na webovej stránke. Zdroj: www.vedome.org

Google AdWords si dokáže bannery prispôsobiť a vytvoriť tzv. responzívne bannery, pri ktorých stačia iba 3 rozmery, pričom ostatné rozmery si Google automaticky vytvorí. V štandardných reklamných formátoch podľa Združenia pre internetovú reklamu alebo IAB budú postačujúce: 

  • Leaderboard, čiže široký banner - 728x90px
  • Square Banner, vkladaný obdĺžnik - 300x250px
  • Skyscraper, široký stĺpec - 160x600px, resp. 120x600px 

Platená reklama vo vyhľadávaní, Paid search units 

Je to všetko to, čo vo vyhľadávaniach Google označí ako reklama. Svojim vzhľadom kampane vo Vyhľadávajúcej sieti pripomínajú organické výsledky vyhľadávania a zadávajú sa taktiež do Google AdWords. Je potrebné, aby reklama zastávala pozíciu na prvých troch miestach v umiestnení Google vyhľadávania, ak nie prvú. Vtedy je kampaň vytvorená správne. Ak to tak nie je, je nutné prispôsobiť kľučové slová, na základe ktorých používatelia vyhľadajú vašu stránku. Za reklamu platíte vtedy, keď užívateľ klikne na reklamu a tá ho presmeruje na váš web. Tieto hodnoty sa vždy vypočítajú a optimalizujú podľa miery CTR, čiže miery prekliku a CZK, teda priemernej ceny za kliknutie.   

Reklama vo vyhľadávaniach na Googli.
Reklama vo vyhľadávaniach na Googli.

Odporúčaná reklama, Recommendation widgets

Odporúčané reklamy sa väčšinou nachádzajú vo výpise článkov a sú označene ako “Mohlo by vás zaujímať, Čítajte ďalej…” napr. s logom klienta. Na distribúciu natívnej reklamy pre čitateľov slúži aj niekoľko nástrojov a jedným z nich je Content Tango

Content Tango, platforma na distribúciu natívnej reklamy. Zdroj: www.contentango.sk
Content Tango, platforma na distribúciu natívnej reklamy. Zdroj: www.contentango.sk

Za mňa najprekvapivejšia bannerová reklama bol voľný place na titulnú fotku vo fun page na Facebooku

Zdroj: www.facebook.com
Zdroj: www.facebook.com

Zdroj:  www.iabslovakia.sk/
www.adwords.google.com