Môže byť v dnešnej dobe copywriter každý?

Môže byť v dnešnej dobe copywriter každý?
V kreatívnom svete existuje vtipná hláška, že „každý je dizajnér“. Je to v prípadoch, keď sa bez váhania pustíme do niečoho, čo nám vizuálne nesedí, ale dizajnér vám vysvetlí, že to zmysel dáva. Tento žartík sa stretáva s ďalším a tým je postoj „klient má vždy pravdu“, s ktorým sme sa určite už zastihli. Tu môžete skutočne vidieť ako oči dizajnéra sklesnú na zem a jeho duša sa snaží uniknúť z tela von, v prípade, keď je to už minimálne desiata verzia návrhu.

A čo pri copywriteroch? Dokáže tvrdiť, že každý z nás je copywriter?

Copywriting nespočíva iba v gramatike

Rovnako ako dizajn, aj copywrite sa zameriava na jediný predmet s cieľom uspokojiť potreby, prísť na chuť a rozvíriť emócie. Prečo by práve v tomto mala brániť iba gramatická zručnosť, resp. negramotnosť prispievateľa? Jazyk sa mení každým rokom. Minimálne je slovenský jazyk neustále obohatený o anglicizmy, čiže slová prevzaté z anglického jazyka. Mne osobne sa nikdy nepáčilo zamieňanie slovenského textu s anglickým, hlavne, keď váš klient je slovenský výrobca. Nájdete ich pri vzniku nových aplikácií ako Instagram, Facebook, pri pracovných pozíciách ako JH manažér, Frontend / Backend developer, CTO manažér alebo ako bežne zaužívané slová ako startup, slogan, budget, tender, know-how. Bežne ich vyslovujeme, skloňujeme a časujeme.    

Copywriter rozvíri emócie a uspokojí potreby čitateľov
Copywriter rozvíri emócie a uspokojí potreby čitateľov

Existujú dva typy grammar nazi

Jeden typ, ktorý píše opisnou slovenčinou a tí, ktorí píšu náučnou slovenčinou.

  • Ľudia, ktorí píšu náučným spôsobom nie sú zvyknutí na kreatívne písanie. Narodili sa pre právnické a lekárske profesie, kde sa gramatika používa tak intenzívne, že vety akéhokoľvek druhu už pomaly nedávajú ani zmysel. Riadia sa jazykovými pravidlami, ktoré sa po celý život učili v škole, pričom zabíjajú akýkoľvek zmysel pre kreativitu a tvorivosť.
  • Kreatívci zvyčajne píšu opisným spôsobom. Poznajú pravidlá gramatiky, ale vedia sa s tým zároveň aj pohrať. Nie je zrovna dôležité, keď dajú čiarku na vyše alebo zamenia slovosled. Svojím tvorivým písaním dodávajú textom pochopenie a vzbudzujú záujem. 

Zdroj: www.medium.com
Zdroj foto: www.pexels.com